Gasztronómiai híd kakaspörkölttel
Pápai Péter, a mórahalmi szakiskola szakoktatója sámándobot verve kísérte a vörösborban főtt kakascombot, amit Szekeres Ádám, az iskola diákja vitt a falu és a környékbeli települések előjáróinak vasárnap, a vajdasági Kispiacon, ahol családi napot és kakaspörkölt-főzést rendeztek.
Brüsszelt és a Balkánt hozták össze egy kakaspörköltben a mórahalmiak a vajdasági Kispiacon vasárnap. Amikor ezzel elkészültek, a kakasnak az a bizonyos nemes szerve még nagyobb mennyiségben rendelkezésre állt, ezért abból pedig Kispiaci kiskakastök készült konyakkal.
Baráti főzés a tó mellett
Vasárnap Kispiacon harmadik alkalommal rendezték meg a Vidám családi napot a homokbánya melletti tónál, ami a kulturális programok, vidám vetélkedők mellett arról szólt, hogy kijöttek a baráti társaságok, és kakaspörköltet főztek.
Ez nem verseny volt, csak baráti összejövetel, így győztest sem hirdettek.400 kiló kakashúsKispiac falu Szerbiában, a Vajdaság északi részén, Magyarkanizsa község területén. Szarapka Ede, Kispiac Helyi Közösség Tanácselnöke – nálunk polgármestere – azt mondta, ez a nap nem egy protokollesemény, ez valóban a faluról és annak lakóiról szól.
– Minden csapat ingyen kapta a kakashúst, 400 kilót osztottunk szét. 40-50 csapat főz, de nem a bográcsok száma a lényeg. Kimagaslónak tartom, hogy Magyarországról, Mórahalomról és Tompáról is érkeztek vendégeink – mondta.
Hozzátette, külön örülnek a mórahalmi szakiskola jelenlétének, mert a faluból nagyon sok nyolcadikos dönt úgy minden évben, hogy ott folytatja tanulmányait. A beszélgetés végén fény derült egy számomra eddig érthetetlen dologra is, miért vasárnapra szerveznek ilyen programokat a Vajdaságban, amikor ugye előfordulhat, hogy a jó hangulatban elfáradnak a vendégek, és nehéz lesz a hétfői munkakezdés.
– Sajnos nálunk nem olyan magas az életszínvonal, mint Magyarországon, ezért sokan szombaton is dolgoznak – világosított fel a polgármester.
Kitettek magukért
A Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola csapata, a kemény mag: Kis Sándor, Pápai Péter szakoktatók és diákjuk, a már sokat dicsért Szekeres Ádám közben javában dolgoztak a kétfajta pörköltön. Ádám édesanyja, Ildikó igazából már szombaton elkezdett dolgozni, hogy minden készen álljon a barátok fogadására. Rétesből négyféle – túrós, meggyes, mákos és almás – készült.
– Házi rétes, édesanyám kergette az asztal körül – mondta Ádám, és persze sósból is többféle sorakozott az asztalon. Ildikó azt is elárulta, a mák is házi, 140 kiló termett az idén belőle, amivel nagyon elégedett.
Gasztronómiai híd
Közben készült a kétféle, egy hagyományos és egy franciás pörkölt. Úgy fogalmaztak, a vörösboros coq au vinnel Európa szabad szellemisége felé kacsintanak, hidat képezve vele a Balkán és Brüsszel között. Miután a gasztronómiai híd sikeresen létrejött, a csapat gondoskodott arról, hogy ezt mindenki észre is vegye.
Pápai Péter sámándobot ragadott, és azt verve kísérte Ádámot a falu és a környékbeli települések elöljáróinak készített kóstolóval a rendezvénysátorhoz.Az étel, a tálalás és a felvonulás egyaránt elnyerte a polgármesterek tetszését.